Ada Škerl

Pesnica in pisateljica.

Ada Škerl se je rodila 3. aprila 1924, v Ljubljani. Kot gimnazijka se je pridružila osvobodilni fronti. Po vojni se je vpisala na študij slavistike na Filozofski fakulteti, kjer je diplomirala. Študirala je tudi na igralski akademiji.
Osebno izpovedne pesmi je začela pisati že med drugo svetovno vojno. Po vojni je izgubila uredniško službo pri Mladinski knjigi in zaman iskala profesorsko delo v Ljubljani. Umaknila se je iz javnega življenja in čez čas vendarle dobila službo profesorice v Škofji Loki. Po treh letih je dala odpoved in nato kar triindvajset let opravljala delo lektorice na ljubljanskem radiu. Svoja zadnja leta je preživela v Mariboru. Umrla je v 85. letu starosti, 29. maja leta 2009 v Ljubljani.

Delo
Ada Škerl je znana predvsem kot pesnica za odrasle: Senca v srcu (1949), Obledeli pasteli (1965), Temna tišina (1992), napisala pa je tudi nekaj del za otroke in mladino: Zgodba o morskem konjičku (1953), Voščila (1962), Nevsakdanje potovanje (1973).
Njena Senca v srcu je bila prva prava zbirka intimistične poezije po drugi vojni pri nas. Literarna zgodovina pesnici vse bolj priznava pomembno mesto v razvoju sodobne slovenske lirike.