Rezultati literarnega natečaja ŠTORKLJE

Književne nagrade bodo podeljene 15. oktobra 2016 na prireditvi Večer prleške knjige in vina (Gostišče Vinski hram BRENHOLC, Jeruzalem)

Komisija:
Vlado Žabot (kategorija odrasli), Marijanca Korotaj, Helena Srnec

Vsem nagrajencem iskrene čestitke!

Kategorija: OSNOVNOŠOLCI


Štorklja Betka

Štorklja Betka je bila navadna štorklja, ki je živela na vrhu dimnika. Ampak štorklja Betka je hodila v službo kot redko katera štorklja. V službi so Betka in njene sodelavke pripravljale otroke in jih po stroju spuščale v prostore, kjer so jih štorklje odnašalke odnašale v hiše. Včasih se je zgodilo, da si je kdo želel dvojčka, nikoli pa se ni zgodilo, da kdo ne bi bil zadovoljen. Včasih so bili samo malo zaskrbljeni.
Nekega nevihtnega dne je Betka morala dostaviti dvojčka k hiši polni pričakovanja. Grmelo je in bliskalo, ker pa je bila hiša daleč, je morala vsake toliko iti pod streho in si odpočiti. Starša, ki sta pričakovala otroka, sta bila zaskrbljena. Pot je bila dolga. Lilo je, grmelo in se bliskalo. Veter se je spremenil v burjo. Bilo je grozno. Betka na koncu ni mogla zdržati. Prenočila je na avtobusni postaji. Zjutraj je Betka otroka nesla v hišo, kjer sta ju nestrpno čakala starša.
Če mislite, da verjamem v to, da štorklje prinesejo otroke, se motite.
Zamisel je pa dobra.

Ime in priimek avtorja. razred: Asja Čonč, 4. r.
Naslov šole: OŠ Janka Ribiča Cezanjevci
Ime in priimek mentorja: Manja Gospodarič

ŠTORKLJE

Ko je sonce grelo zemlo je nad drevo letela štorkla. Tista štorkla Ana je bila fest posebna, ki je znola prav posebno leteti.
Ko se je vsednila na vejo, je zaglednila še eno štorklo Majo. Tota ji je povedala, ka je srečala eno malo štorklico, ki je kumer letela. Te, ko je to Ana čula, je takoj rekla Maji, ka greta mali štorkli Hani pomogat.
Hana je začela kričati tako, da se je je čulo vse do šume, zato sta hitro odleteli pomogat. Ko sta prišli, sta vidli, ka je Hana v nevarnosti. Hana jidvi je zvola, ka ji nej pomogata, ker jo je napadna nekši orel. Ana pa Maja sta hitro šle pomogat. Hana jima je povedala, ka ona nima doma, zato sta jo vzele s sobom, ka je živela pri jima. Skup so doživele dosti lepega. Enkrat pa je bilo neurje, pa je jim gnezdo vničilo. Te sta se Hana pa Ana rešile, Maja pa je opola vun z gnezda. Hana pa Ana sta odletele v druge kraje, za Majo pa nista nič znale.
Ko sta priletele v drugo držovo, sta bile fest prestrošene, ker nesta znale, ki je Maja. Tan sta si poiskale novo gnezdo, pa lepo živele. Samo tega ka Maje nega polek, jedvi nista mogle pozobiti. Bilo jidvi je fejst stroh. Tan v tisti drugi deželi se jima je zgodilo puno slabega, pa malo dobrega. Bile sta res že čisto potrte. Ko pa se je v tist držovi že bližala zima, sta se Ana in Hana odpravile nazaj v Slovenijo.
Pot je bila duga pa težka. Onidve pa sta še vedno bile fejst žalostni zaradi tega, ka z jima nega Maje. Želeli si sta, ka bi se z Majo po vidle in skup živele.
Ko sta prišle v Slovenijo, sta vse sprašuvale, či so gi vidli Majo. Vsi so odgovorili isto, da je neso vidli. Hana pa Ana sta bile že čist na robi obupa.
Čez nekaj časa sta si opet poiskali gnezdo in … naenkrat je to priletela Maja. Onidve sta bili čist presenečeni. Maja jima je povedale, ka se je po neurju zbidila negi na jivi, samo še je lehko letela. Te ja odišla nekan na toplo in zej je po tu.
Vse tri so bile fest vesele pa srečne, ka so po skup!

Ime in priimek avtorja, razred: Julija Qyteza, 5. r.
Naslov šole: OŠ Janka Ribiča Cezanjevci
Ime in priimek mentorja: Melita Krampelj


Štorklje

Danes si štorklje iščejo nov dom,
srčno želim si, da zagledala jih bom.
Je huda zima minila, minil je mraz
in štorklje se spet vračajo med nas.

Belo-črne so, oranžen kljun jim je čar,
svobodne te ptice našim krajem so dar.
Spet nad nami letijo vsepovprek
in še dojenčka prinesejo k nam živet.

Letite štorklje, maham vam v pozdrav,
preletite ves svet kot popotnik zvedav.
Vedno med letenjem najlepše ste mi,
pesem ljubezni nosite, pomlad naj živi!

Ime in priimek avtorja, razred: Ana Zemljič, 9. a
Naslov šole: OŠ Ormož
Ime in priimek mentorja: Irena Kandrič

Kategorija: ODRASLI

SKRIVNOST PANONSKE PTICE
(klasični sonet)

Odšla bi tja pod tilaste tančice
meglic, ki jutro jih nad Muro spleta
in za sledjo neslišnega preleta
panonskih ptic bi stekla čez ravnice.

S pogledom spremljala bi bele ptice,
ki jim gnezdišča so še vedno sveta,
in ki namesto praznega klepeta
jih veže polnost neme govorice.

Vse dni molče ob reki bi hodila
za sliko mitološke prapodobe,
ki v sebi čuva jo panonska ptica.

In kot obogatela beračica
bi svoje revno gnezdo obložila
z okruški spoštovanja in zvestobe!

Ime in priimek avtorja: Alenka Skupek

DSC00015

Središče ob Dravi, 18. september 2016