Vinko Korošak; pisatelj, publicist, inženir gozdarstva, kriminalist.

Vinko Korošak se je rodil 30. marca leta 1934 – Okoslavci pri Radencih.

Osnovno šolo je obiskoval v Sv. Juriju ob Ščavnici, nižjo gimnazijo pa v Radgoni, Murski Soboti in v Mariboru. Vpisal se je na gozdarsko fakulteto in se zaposlil v Radgonskem kombinatu na gozdarskem oddelku. Tudi kasneje v življenju je delal kot gozdarski inšpektor. Nekaj časa se je ukvarjal tudi s kriminalistiko (Uprava javne varnosti).

Vinko Korošak se je poročil in se preselil v Gorico (Šempeter), kjer živi še danes.

Upokojil se je leta 1996 in končno se je lahko posvetil pisanju. V svojih delih obravnava izključno slovensko zgodovino.

Njegov prvi roman Ob zeleni reki (1998) obravnava boje na soški fronti v času prve svetovne vojne. V drugem romanu Veliko sonce nad Evropo (1999) opisuje poselitev Evrope z venetskim ljudstvom v predrimski dobi. V tretji knjigi Nadškofove ječe (2000) je opis apostolov Cirila in Metoda in boj slovenskih knezov za neodvisnost Moravske in Panonije v času po pokristjanjevanju Slovencev.

Z romanom Kmečka dinastija 1500-2000 (2003) je posegel Korošak petsto let nazaj, ko se pojavijo prvi zapisi rodbine Korošakov. Svoje prednike je popeljal skozi čas in prostor vse do današnjih dni, s slikovitim opisom zgodovine in običajev. Prve podatke o Korošakih najde v Halozah na hribu z imenom Korošak. To posest je leta 1399 dobil v last samostan ptujskih minoritov v zahvalo, ker so se ptujski grofje srečno vrnili iz ponesrečene bitke s Turki. Kot upravitelj omenjene posesti se pojavijo priseljenci s Koroške, zaradi česar so tudi poimenovali hrib Koroški perg, nato Korošek in na koncu Korošak.

Opiše petstoletni boj za obstanek slovenskega kmečkega človeka v Prlekiji pod fevdalnimi in turškimi nadlogami.

Napisal je parodijo Ujemite Osamo Bin Ladna (2012), življenjepis General Maister: 1874-1934: legenda, resničnost in ponos (2009), delo o rodoljubu, baronu – Stotnik Valvasor (2012) ter roman Pojoče strune kraške burje (2013; povest o Krasu v času Ilirskih provinc).

 

Ujemite Osamo bin Ladna

- satira; dopisovaje

- maja 2011 Američani ustrelijo Osamo bin Ladna

Delo je razdeljeno na 14 poglavij. Dopisujeta si dva mladeniča (13-letna) – Tom Sawyer ter Martin Krpan.

Korošak se sprašuje o smiselnosti kakršnekoli vojne v imenu Boga. Predstavi religije in njih zablode ter manipulacijo, nestrpnost in posledično „verske vojne“.