Goran Vojnović

Filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj, pesnik in kolumnist.
Goran Vojnović se je rodil 11. junija leta 1980 v Ljubljani.
Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

Literarna dela
Svoj literarni talent je javnosti pokazal leta 1998, ko je v samozaložbi izdal svojo prvo pesniško zbirko Lep je ta svet, slavo pa mu je prinesel njegov roman z naslovom Čefurji raus!. Roman je izšel leta 2008 in prejel veliko pozitivnih kritik. Po tem romanu pa je leto kasneje Sititeater naredil tudi predstavo, natančneje monokomedijo, katere igralec je Aleksandar Rajković – Sale. Tako so roman približali tudi tistim, ki malo manj radi berejo in bolj uživajo ob gledanju komedij v gledališču.
Roman Čefurji raus! govori o Marku Đorđiću, ki je sin priseljencev iz Bosne. V romanu zasledimo Markove težave, ki jih ima doma, v šoli, košarkarskem klubu … Ljubljanske Fužine pa so poglavitni kraj, kjer se roman odvija. Prav umestitev v ta prostor da bralcu še večjo predstavo o Markovem življenju, odraščanju, spopadanju z identiteto ter starši in opredeli stereotipe okolja.
Goran Vojnović pa sodeluje tudi z mnogimi filmskimi revijami in časopisom Dnevnik, saj je tudi sam filmski publicist. V študentski reviji Element in na literarnem spletnem portalu airbeletrina.si, pa objavlja svoje kolumne. Njegov najbolj znan izbor kolumn, ki jih je zbral v knjigi, je poimenoval Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra.
Leta 2013 je Goran Vojnović objavil roman Jugoslavija, moja dežela.

Scenariji, režija
Režiral je tri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), z Markom Šantićem pa je napisal scenarij za film Sretan put Nedine. Leta 2010 je napisal scenarij za slovenski film Piran – Pirano, ki ga je tudi režiral. Leta 2013 je režiral film Čefurji raus.

Nagrade
Goran Vojnovič je dobil nagrado Srce Sarajeva, in sicer za uspešno napisan scenarij filma Sretan put Nedine. Bil pa je tudi nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Leta 2009 je prejel Kresnikovo nagrado, ki jo od leta 1991 dalje podeljuje slovenska časopisna hiša Delo, za najboljši slovenski roman preteklega leta. Nagrado si je prislužil z romanom Čefurji raus!. Razglasitev tovrstne nagrade poteka vsako leto na Rožniku.